
 
 

 
  

 
   

  
  

  
 

  

DEPARTMENT OF HOMELAND SECURITY
Federal Law Enforcement Training Centers

Personal Assistance Services Frequently Asked Questions 

Personal Assistance Services 
Personal Assistance Services (PAS) means “assistance with performing activities of daily living 
that an individual would typically perform if he or she did not have a disability, and that is not 
otherwise required as a reasonable accommodation, including, for example, assistance with 
removing and putting on clothing, eating, and using the restroom.” Someone providing PAS 
might push a wheelchair or assist someone with getting into or out of a vehicle at the worksite. 

Q: Who may request a PAS? 
A: The Federal Law Enforcement Training Centers (FLETC) is only required to provide PAS to 
an individual if: 

  
1. The individual is an employee of the  agency; 

2. The individual has a targeted disability; 

3. The individual requires the services because of his or her  targeted disability; 

4. The individual will be able to perform the  essential functions of the job, without posing a 
direct threat to safety, once PAS and any required  reasonable accommodations have been 
provided; and 

5. Providing PAS will not impose undue hardship on the agency. 
 

  
  

  
   

 
   

   

  

 
 

   

 
 
 
 
 

Q: What is a Targeted Disability? 
A: Targeted disabilities are a subset of conditions that would be considered disabilities under the 
Rehabilitation Act. The federal government has recognized that qualified individuals with 
certain disabilities face significant barriers to employment, which for some people may include 
lack of access to PAS in the workplace, that are above and beyond the barriers faced by people 
with the broader range of disabilities. The federal government calls these “targeted disabilities.” 
Note, however, that not everyone with a targeted disability will be entitled to PAS under the new 
regulations, because only some individuals with targeted disabilities require assistance with 
basic activities like eating and using the restroom. Medical conditions that are more likely to 
result in the need for PAS include, for example, missing limbs or paralysis due to spinal cord 
injury. 

Q: Can I receive a PAS to commute to work? 
A: No. FLETC is only required to provide PAS when the individual is working or on work-
related travel. 
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Q:  Does a  PAS include medical services?  
A: No. PAS do not include, for example, performing medical procedures (e.g., administering  
shots) or medical monitoring (e.g., monitoring blood pressure).  
  
Q: Does a  PAS help an individual  perform  their job functions?  
A: No. PAS allow individuals to perform activities of daily living that an individual would 
typically perform if he or she did not have a disability. PAS do not help individuals with 
disabilities perform their  specific job functions, such as reviewing documents or answering  
questions that come through a  call-in center. PAS differ from services that  help an individual to 
perform job-related tasks, such as sign language interpreters who enable individuals who are  
deaf to communicate with coworkers, and readers who enable individuals  who are blind or have  
learning disabilities to read printed text. Those services are required as reasonable 
accommodations, if the individual needs them because of a disability and providing them does  
not impose undue hardship on the agency. An agency’s obligation to provide reasonable  
accommodations is unaffected by the new regulations. 
 
Q: How do I request a  PAS?  
A:  Individuals request a PAS exactly the same way  one requests  a reasonable accommodation  
and the PAS procedure is exactly the same as the procedure for  reasonable accommodations.  
Requests do not need to mention Section 501 or the Equal Employment Opportunity  
Commission’s (EEOC) regulations explicitly, or use terms such as  “PAS”  or “affirmative  
action” to trigger the  agency’s obligation to consider the request.  
  
Q: Can my  request for  a PAS be denied?  
A:  Yes. The FLETC is only required to provide PAS if the requesting employee is entitled to 
them under the regulations. Therefore, FLETC  may deny a request for PAS if:  
  

1. The requestor is not an employee of the agency; 

2. The requestor does not have a targeted disability; 

3. The targeted disability does not create a need for  PAS; 

4. The requester is not able  to perform the essential functions of the job, even with PAS and
any reasonable accommodations; 

5. The requester would create a direct threat to safety on the job, even with PAS and any 
reasonable accommodations; or 

6. Providing PAS would impose undue hardship on the agency. 

 
  

 

   
 

Q: Is my information confidential? 
A: Yes, as per the FLETC’s reasonable accommodation procedures. 

For any questions regarding PAS procedures, please contact the FLETC EEO Office at 
912-267-3316.
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